Muutosturvavalmennus tukena irtisanomistilanteissa
Työnantaja on tietyin edellytyksin velvollinen tarjoamaan tuotannollisen tai taloudellisen syyn perusteella irtisanotuille työntekijöille tilaisuuden osallistua työllistymistä edistävään muutosturvavalmennukseen tai -koulutukseen. Muutosturva parantaa irtisanottujen työntekijöiden asemaa ja helpottaa mahdollisimman nopeaa työllistymistä. Se on työnantajan kustantamaa. Kun valmennuksen sisältö on suunniteltu joustamaan yksilön tarpeiden mukaan, saa irtisanottu työntekijä muutosturvasta parhaan mahdollisen hyödyn oman työllistymisensä edistymiseksi.
Tutkimuksien mukaan työllistymistä edistävään valmennukseen osallistuvat henkilöt löytävät uuden työpaikan suuremmalla todennäköisyydellä kuin henkilöt, jotka jättävät mahdollisuuden hyödyntämättä. Hyvä valmennus ja vaikuttava prosessi tarjoaa ajan tasalla olevaa tietoa työmarkkinoista, työnhausta ja hakukanavista sekä aktivoi tehokkaasti työnhakua. Se ottaa huomioon irtisanotun yksilölliset tarpeet ja tarjoaa työnhakijalle myös henkistä tukea muutokseen. Valmennus myös tehokkaasti ylläpitää työnhakumotivaatiota, mikä voi alkuun olla vaikeaa ilman tukea.
Muutosturva viestii vastuullisesta työnantajasta
Muutosturvavalmennuksen toteuttaminen vaikuttaa myös työnantajakuvaan sekä jatkavan henkilöstön motivaatioon ja ilmapiiriin. Jatkava henkilöstö myötäelää lähtevien työtovereidensa tilannetta, joten tieto siitä, että lähteviä tuetaan, helpottaa myös heidän suhtautumistaan asiaan. Yritys koetaan vastuulliseksi ja henkilöstöstään välittäväksi työnantajaksi, kun irtisanotuista huolehditaan.
Lue lisää faktoja muutosturvasta tästä
Muutosturvavalmennus käytännössä
Valmennus järjestetään ryhmä- tai yksilöprosesseina tai näiden yhdistelmänä.
Ryhmässä toteutettavat valmennukset tarjoavat työntekijöille mahdollisuuden vertaistukeen ja keskusteluun samassa tilanteessa olevien kollegoiden kanssa. Se soveltuu hyvin esimerkiksi kokonaisen toimipisteen, liikkeen tai tehtaan sulkemisesta tai lopettamisesta johtuviin irtisanomistilanteisiin. Ryhmävalmennuksen teemat voidaan sopia tilanteeseen sopivaksi – niitä voivat olla esimerkiksi CV:n rakentaminen/päivittäminen, hakemuksen kirjoittaminen, LinkedIn-profiilin rakentaminen, hakukanavat ja/tai piilotyöpaikkojen hakeminen.
Työntekijät harvemmin kokevat pelkän ryhmämuotoisen valmennuksen riittäväksi, ja joissain tapauksissa ryhmävalmennus ei välttämättä sovellu tilanteeseen ollenkaan. Tilanteisiin, joissa vain osa tehtävistä lakkautetaan eikä irtisanotuksi tule koko työyhteisö, muutosturvavalmennus on suositeltavampaa järjestää kokonaisuudessaan yksilövalmennuksena. Tällöin henkilön kokonaistilanne sekä yksilökohtaiset tarpeet ja -toiveet ovat paremmin huomioituina valmennuksessa ja henkilö saa näin valmennuksesta juuri itselleen ja omaan tilanteeseensa osuvimmat vinkit ja hyödyt.
Ota yhteyttä, niin sovitaan sopiva kokonaisuus ja toteutustapa – yksilölähtöisesti. Tapaamiset voidaan toteuttaa sekä lähi- että etätapaamisina.
Saatua asiakaspalautetta:
”Valmentajan ote oli rohkaiseva ja positiivinen ja oli tukena sekä työnhaussa että omien fiilisten käsittelyssä.” –Osallistuja
”Yhteistyö sujui hyvin eikä turhaa säätämistä ollut vaan saattoi aina luottaa siihen, mitä oli sovittu. Antoi voimia käsitellä ikävää asiaa.” –HR Päällikkö